PARCOURS

Tempora, een fi rma gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van culturele tentoonstellingen, presenteert een tentoonstelling rond de iconische figuur van Andy Warhol, paus van Popart. Dit doet ze in samenwerking met de Stad Luik en de vzw Demeter.
Warhol, The American Dream Factory blikt terug op de carrière van een van de meest invloedrijke kunstenaars van de XXe eeuw en confronteert het met de ups en downs van zijn tijd. In de loop van drie decennia benadrukt het parcours de bijzondere momenten van resonantie tussen het werk van deze uitzonderlijke kunstenaar en de evolutie van de Amerikaanse samenleving door middel van een multidisciplinaire aanpak. De tentoonstelling staat niet alleen stil bij een oeuvre dat tot vandaag veel belangstelling wekt, maar vertelt ook een levendige geschiedenis van Amerika en de tijdsgeest die Warhol als geen ander wist te vatten. Het parcours met originele kunstwerken en de verrassende scenografi e zullen het hart van La Boverie laten kloppen op het ritme van de waanzinnige nachten van Manhattan. The Factory was een broeihaard voor gedurfde initiatieven en the place to be voor musici, dichters, acteurs en kunstenaars. Een gedurfde scenografie zal het hart van La Boverie in Luik laten kloppen op het ritme van de waanzinnige nachten in de Factory in Manhattan waar muzikanten, dichters, acteurs en kunstenaars elkaar vonden.

Sterke punten van deze internationale expo:

+ Iconische werken van Andy Warhol, een van de grootste kunstenaars van de tweede helft van de XXe eeuw.

+ De artiesten die op hem een invloed hebben geoefend: Marcel Duchamp, Fernand Léger, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein,… en degenen die hij op zijn beurt heeft beïnvloed: Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Jeff Koons, Damien Hirst,… worden in een breder perspectief geplaatst.

+ Een tentoonstelling in de vorm van een historisch fresco dat de worstelingen en maatschappelijke veranderingen van de

Amerikaanse maatschappij van de jaren ’60 ‘70 en ‘80 illustreert.

+ Een multidisciplinaire aanpak met nadruk op performanties: poëzie, muziek en experimentele cinema.

+ Uitzonderlijke archieven uit de eerste hand.

La Boverie

Een museum voor schone kunsten met een centrum voor internationale tentoonstellingen

Het museum La Boverie is een ar­chitecturale parel die onlangs geren­oveerd werd door Rudy Ricciotti en het architectenbureau p.HD. Het mu­seum brengt de vaste collecties van de Stad Luik in een nieuwe omgev­ing en biedt ook een programma met tentoonstellingen van internationaal niveau.

Meer dan een museum

La Boverie is omgeven door groen en u kunt er genieten van de prachtige omgeving. Het Boveriepark ligt op een steenworp afstand van het majestueuze, door Calatrava gebouwde, station van Lu­ik-Guilleminsdat.Het werd samen met het museum al snel één van de meest pop­ulaire plaatsen in Luik. Men kijkt er rond, men wandelt er met vrienden of familie…

Vaste collecties

De vaste collecties bevatten de mooiste verzamel­ing schone kunsten van de stad Luik. De artistieke Luikse werken worden op chronologische volgorde, van de 16e eeuw tot op heden, getoond en worden in vier talen op een interactieve en educatieve mani­er ondersteund.

De collecties starten met de oude kunst, waar de Luikse schilderkunst in de schijnwerpers staat met vooral Lambert Lombard, Luikse renaissance-schil­der en humanist

Gedurende het bezoek vallen er gerenommeerde kun­stenaars te (her) ontdekken: Ingres, Monet, Magritte, Magnelli, Appel, Van Dongen, en niet te vergeten onze beste artiesten: Closson, de Witte, Evenepoel, Meuni­er, Rops. Ze nemen de bezoeker mee op een reis die hen naar de hedendaagse kunst brengt; een ontmoet­ing met de moderniteit van kunst die in alle tijdperken waarneembaar is.

Een hoogtepunt van de route is gewijd aan de werken die tijdens de veiling in Luzern (Zwitserland) in 1939 zijn aangekocht. De werken die destijds als ontaarde kunst werden gezien, maken nu onderdeel uit van de Bel­gische ‘schatten’: Picasso, Gauguin, Ensor, Laurencin, Marc, Kokoschka, Lieberman, Pascin, Chagall.